8 juni 2017

Vanaf Dar es Salaam zijn we naar Mwanza gevlogen. Daar worden we opgehaald door een chauffeur die ons naar het Tilapia Hotel brengt. Daar hebben we afgesproken met Karene, Lauren en Matthew die zich inzetten voor de Zero Zero Foundation. Met hun reizen we verder naar Lamadi, naar Sister Helena. De aankomst is mooi, maar ook emotioneel. De kinderen staan allemaal te dansen en te zingen en zijn blij om ons te zien. Ze willen meteen allemaal onze aandacht, knuffelen en bij je zijn.

We worden meteen daarna door Sister Helena meegenomen naar een afspraak met commissaris Anthony Mtaka. Hij zorgt voor beveiliging en elektriciteit bij de opvang en doneert rijst voor de kinderen. Hij is dankbaar voor wat wij doen en neemt ons mee uit eten.

9 juni 2017

Deze morgen gaan we de gedoneerde spullen uitdelen bij Sister Helena. We hebben zonnebrand, speelgoed, pap, tandenborstels, tandpasta, aloë vera en knuffels meegenomen. De kinderen zitten allemaal op de grond en wij delen het aan ze uit. Ze zijn heel blij en gaan er meteen mee spelen. Vooral de knuffels vinden ze erg leuk, ze verzorgen ze als hun eigen kinderen en hebben fantasie spel ermee. Via Franco Testa is er vandaag een oogarts die van alle kinderen de ogen komt meten.

10 juni 2017

We smeren alle kinderen dagelijks in met zonnebrand, spelen en knuffelen met ze. Je merkt echt dat ze die aandacht en liefde missen. Ze komen dat zelf bij je opzoeken. Ze komen bij je staan en zeggen dat ze je baby willen zijn. Optillen, knuffelen en op schoot zitten vinden vooral de kleinste erg fijn en maken onderling ruzie om je aandacht. De grotere kinderen vinden het leuk om met je te spelen en praten, maar hebben minder de behoefte aan lichamelijk contact. Vorig jaar is er een mooi bedrag opgehaald met de sponsorfietstocht waarmee nu door Italianen sanitair gebouwd kan worden bij Sister Helena, het hoofddoel van deze reis. Elke dag kunnen wij nu contact met hun onderhouden en kijken hoe de bouw zich vordert.

11 juni 2017

We maken van alle kinderen foto’s en maken een dossier van hun verleden en hoe het nu met ze gaat. Zo kunnen we de ontwikkelingen gaan bijhouden. Karene gaat later dit jaar verhuizen naar Tanzania en zal dan vaker naar Sister Helena gaan, zij kan ons dan ook updates geven over de kinderen. Sister Helena verteld ons de verhalen over wat de kinderen hebben meegemaakt. Het is echt afschuwelijk wat voor trauma’s deze kinderen hebben opgelopen in hun nog jonge leventje en toch spelen ze met een lach op hun gezicht, wat zijn ze sterk! Elke week zal er op de Facebook pagina van Inside The Same een portret van een van de kinderen bij Sister Helena online komen.

12 juni 2017

Vandaag gaan we met Salvator en Maurizio naar Bunda. Daar zijn ze aan een groot bouwproject aan het werken. Als het klaar is kunnen wij misschien ook kinderen hier naar toe over laten plaatsen. We krijgen een rondleiding over het terrein. Het ziet er goed uit en het is op een mooie rustige plek. Daarna gaan we het centrum in om klamboes te gaan kopen voor bij Sister Helena en Buhangija waar we ook heen gaan. ‘S middags zijn we terug en gaan de kinderen voor ons dansen, zingen en muziek maken. Het is super leuk en ze kunnen uren doorgaan, zo fijn om te zien dat ze zo’n lol kunnen hebben. Ze gaan er helemaal in op en laten zien wat ze kunnen.

13 juni 2017

International Albinism Awareness Day! Groot feest vandaag. We komen al vroeg naar sister Helena om alle kinderen klaar te maken voor het grote feest. De meisjes krijgen mooie jurken, haarbandjes, kroontjes en een sjerp om. De jongens nette broeken en witte shirts die wij hebben meegenomen. Ook krijgen ze de mooiste schoenen aan. Na een paar uur (natuurlijk veel later dan gepland) is iedereen er klaar voor en vertrekken we. We lopen een heel eind naar het startpunt van het feest. Daar moeten we ons in rijen opstellen. De muziek begint en al dansend en zingend lopen we met honderden mensen over straat naar de plek waar het feest is. De kleinste kinderen zitten op de motor en zien er uit als prinsesjes. Wat een feest! We krijgen een mooie plek om te zitten en dan gaan de kinderen van Sister Helena optreden. John heeft met ze geoefend en helpt nu ook mee. Daarna gaan er anderen optreden en worden er allerlei toespraken gehouden. Het feest gaat nog tot ‘s avonds laat door…

 “God created our skin tones with beautiful variety, but all of our souls are the same colour”

14 t/m 16 juni 2017

Deze dagen gaan Gabriëlle en Livia naar Shinyanga toe om naar Buhangija te gaan, hierover zal mee te lezen zijn in het volgende reisverslag. John en Désirée blijven in Lamadi en helpen mee bij Sister Helena.

17 juni 2017

Vandaag is de laatste hele dag dat we bij Sister Helena zullen zijn. Ze vertelt dat er vandaag kinderen worden opgehaald om naar huis te gaan voor vakantie. Ze worden allemaal gewassen, ingesmeerd en krijgen hun mooiste kleren aan.

Daarna moeten ze binnen blijven zodat ze niet vies worden. Als de ouders er zijn worden ze eerst apart genomen om te praten met Sister Helena. Later mogen de kinderen op een kleed erbij komen zitten. Er wordt in het Swahili gesproken, wij volgen niet wat er allemaal gezegd wordt en ineens gaat het ene kind na het andere huilen.

Wij troosten ze, maar weten niet waarom ze moeten huilen. Even later horen we dat de ouders een klein bedrag moeten betalen om hun kind mee te nemen, dit wisten ze vooraf, maar sommigen hebben dit niet meegenomen en kunnen hun kind niet meenemen. Het is hartverscheurend om al die kinderen zo verdrietig te zien. Sommigen blijven uren huilen en zijn zo intens verdrietig. De rest van de dag blijft er een nare sfeer hangen. Ze moeten hun mooie kleren weer uittrekken.

Ze krijgen een snoepje en onderling proberen ze elkaar weer op te peppen. Zo zielig om dit te moeten zien. We hebben het er zelf heel moeilijk mee. Een paar kinderen mogen wel met hun ouders mee en die zijn gelukkig wel heel blij. Voor ons een heftige dag.

18 juni 2017

Vanmorgen gaan we afscheid nemen bij Sister Helena. We maken nog wat laatste foto’s en video’s en knuffelen met iedereen. We zijn blij dat we hebben kunnen zien dat het goed gaat met de kinderen en we ze aandacht en liefde hebben kunnen geven. We hebben veel tijd gestoken in de doelen die we hadden en hebben veel kunnen doen in deze 2 weken. Nu is het weer tijd om naar huis te gaan…

“Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being!”