Gabriëlle de Graaf

Voorzitter


Ik ben Gabrielle de Graaf en woonachtig in Soest. Samen met mijn man heb ik vier kinderen; Lyssa, Geordy en de tweeling Yinthe en Yoëll. Geordy en Yoëll hebben allebei albinisme.

Als je hier in Nederland geboren wordt met albinisme kun je een “normaal” leven leiden. Je wordt hier geaccepteerd zoals je bent.

Aanpassingen worden gedaan waar nodig en je krijgt hulp vanuit de staat. Geordy gaat bijvoorbeeld naar gewoon regulier basisonderwijs en krijgt daarbij begeleiding vanuit Bartimeus, een instelling voor blinde en slechtziende kinderen. Ik realiseer me hoe gelukkig wij mogen zijn hier te wonen en hier in een westers land deze kinderen op de wereld te hebben gezet. Maar helaas heeft niet iedereen zo veel geluk…

Ik kan me niet voorstellen hoe het is als je kind opgejaagd en bedreigd wordt omdat deze een genafwijking heeft. Helaas gebeurt dit in Oost Afrika vaak. Ik besloot dat ik, als moeder van twee kinderen met deze genafwijking, genaamd albinisme, actie moest ondernemen.

Ik wist dat ik hiervoor hulp nodig had en besloot mijn twee dierbare vriendinnen te vragen mij te helpen een stichting op te zetten.

Saskia Appeldoorn

Penningmeester


Hoi! Ik ben Saskia Appeldoorn en woon met mijn man en dochtertje Esmee in Beekbergen. Ik leerde Gabriëlle kennen toen zij zwanger was van Geordy. Voordat Geordy geboren was, had ik eigenlijk nog geen kennis over wat albinisme inhield. Pas na de gehouden informatie avond over hoe familie en vrienden om moesten gaan met Geordy en wat albinisme betekende, wist ik wat de beperkingen en gevaren waren voor kinderen met albinisme. Met wat tips en nuchter nadenken weinig problemen voor die kleine man in Nederland.

Zo gingen de jaren voorbij en is het niet meer dan normaal dat je Geordy een keer bij je roept om in te smeren of om hem een pet op te zetten. Naïef om te denken dat dat overal in de wereld hetzelfde zou gaan..

Totdat Gabriëlle mij een documentaire liet zien over albinisme in Afrika. Een echte eye-opener! Wat afschuwelijk om te zien hoe volwassenen met kinderen om kunnen gaan. Bizar hoe bijgeloof zo in stand word gehouden en de regering hier weinig tegen doet. Hartverscheurend om te bedenken dat ouders hun kind op een kamp moeten achterlaten omdat ze geen andere uitweg meer zien om hun kind te beschermen.

Toen Gabriëlle mij vroeg om haar te helpen om een stichting op te zetten om het leven van deze kinderen wat dragelijker te maken was mijn antwoord direct JA! Hier moeten en kunnen wij iets aan doen!

Helpt u ons mee?

Désirée Schoonen

Secretaris


Hallo, ik ben Désirée Schoonen, getrouwd met Roland en moeder van Amber en Joshua.

Ik ben in contact gekomen met Inside The Same doordat ik verbinding heb kunnen maken tussen verschillende cosmetica merken die ons voorzien van zonnebrandcrèmes en de stichting. Hierdoor ben ik ook, in eerste instantie als vrijwilliger meegegaan naar Tanzania in 2015 en sindsdien zéér nauw betrokken. Bestuurslid worden was voor mij dan ook een logische stap.

Hoogtepunt: Doordat we genoeg donaties hadden konden we in maart 2016 Faustine en Joyce uit het noodlijdende kamp Buhangija naar The Salvation Army/ Leger des Heils overbrengen waar ze nu een mooi leven hebben met goed onderwijs. Te meer bijzonder als je weet dat Faustine de reden is geweest waarom Gabrielle de stichting is begonnen nadat zij hem bij een RTL nieuws item had gezien.

Ook een kind een toekomst geven? Dat kan! Met €1500,- geeft u een kind een veilig onderkomen en scholing!

Onze 'Drive'

In Afrika, met name in Tanzania, wonen relatief veel mensen met albinisme. Dit komt omdat het percentage zwarte Afrikanen dat drager is van albinisme groot is. In deze gebieden gelooft men dat de ledematen van mensen met albinisme magische krachten bezitten. Dit bijgeloof wordt voornamelijk verspreid door zogenaamde ‘Witchdoctors’. Hierdoor worden kinderen achterna gezeten, ledematen worden afgehakt of ze worden zelfs vermoord. Kinderen worden daarom al op jonge leeftijd in afgesloten kampen achter gelaten door hun ouders omdat zij ze niet meer kunnen beschermen.

Door gebrek aan informatie begrijpt men onvoldoende wat albinisme is en wat de bijkomende beperkingen zijn. Kinderen worden blootgesteld aan zonlicht en krijgen daarom op zeer jonge leeftijd brandwonden en huidkanker. Daarnaast hebben ze door hun albinisme altijd last van (zon)licht (lichtschuwheid).

In de kampen is er onvoldoende beschermende kleding, spullen, speelgoed, scholing of bijvoorbeeld goede documentatie omtrent albinisme.

Af en toe komt er eens een documentaire op tv met daarin het verhaal van de kinderen. Het is voor ons westerlingen niet te bevatten dat dat in 2015 nog gebeurt! Hierdoor zijn wij zo geraakt dat wij deze kinderen willen helpen door het leveren van spullen en informatie aan deze kampen.