Albinisme is een zeldzame, niet besmettelijke, genetische afwijking met betrekking tot het ontbreken van pigment in de huid, haar en ogen.

Albinisme komt wereldwijd voor, ongeacht de nationaliteit of het geslacht. Bij de meest voorkomende vormen van albinisme moeten zowel de vader als de moeder de genen doorgeven. Ook als de ouders geen albinisme hebben kunnen ze dragers zijn van het gen.

Huid, haar en ogen

De huid van iemand met albinisme is vaak erg bleek door het ontbreken van pigment. Hierdoor wordt de huid niet beschermd tegen de zon waardoor de huid snel verbrand en de kans op huidkanker vele malen groter is. De kleur van het haar is vaak wit en de kleur van de ogen van mensen met albinisme (in tegenstelling tot dieren) is veelal blauw. Omdat het netvlies geen pigment bevat kan er een rode vlaag te zien zijn omdat je als ware in het oog kijkt. Mensen met albinisme hebben bijna altijd slecht tot zeer slecht zicht (10%) en de ogen zijn erg gevoelig voor fel licht (lichtschuwheid). Verder maken de ogen van mensen met albinisme vaak willekeurige bewegingen, dit wordt Nystagmus genoemd.

Mensen met albinisme worden liever niet “Albino” genoemd.

De vloek

In Oost Afrika heerst er een soort vloek over het albinisme. Als je geboren wordt met albinisme ben je in veel gevallen je leven niet zeker. De zogenaamde “Witchdoctors” (toverdokters/ medicijnmannen ) geloven dat mensen met albinisme (MMA) magische krachten bezitten. Ze geloven dat ledematen, ingewanden en haar van MMA geneeskrachtig werkt, de toekomst kan bepalen en geluk brengt.

Er zijn steeds meer gevallen bekend waarin MMA aangevallen worden met machetes op straat en zelfs in huis. Er worden zelfs aanslagen gepleegd op MMA, zelfs door eigen familieleden omdat er veel geld betaald wordt voor deze lichaamsdelen.

Veel bevolkingsgroepen in Afrika geloven in hekserij. Niet alleen op het platte land, maar ook in de grote steden wordt er veel waarde gehecht aan Witchdoctors. Zakenlieden, politici, mannen en vrouwen kloppen bij toverdokters aan voor poeders waarin ledematen van MMA zijn verwerkt. Het geloof is zo populair, dat de toverdokters de vraag nauwelijks aan kunnen en bendes inhuren om MMA op te sporen, ze te doden en te ontdoen van hun ledematen. Hierdoor worden veel kinderen met albinisme verminkt en ook vele overlijden aan de verwondingen. Het aantal aanslagen op MMA loopt op.

In Oost Afrika komt albinisme veel voor, maar in Tanzania is dit aantal het grootst. Hier worden er 1 op 20.000 baby’s geboren met albinisme en in Oost Afrika is dit 1 op de 1400!